ОПЕК понижи прогнозата сиза търсенето на петрол

за търсенето на петролОрганизацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) преразгледа рязко надолу оценката си за световното търсене на петрол за тази година и прогнозира, че потреблението ще остане слабо през 2012 г. заради нарастващите опасения за състоянието на глобалната икономика, съобщи БТА.


Групата, обединяваща 12 страни производителки на петрол, обяви днес, че понижава прогнозата си за търсенето през 2011 г. със 150 хил. барела на ден. Оценката за търсенето през 2012 г. е намалена с 40 хил. барела дневно, като ОПЕК отбелязва, че "сътресенията в световното икономическо възстановяване са довели до значителна несигурност за растежа на търсенето догодина". Преразгледана към понижение е и оценката за суровия петрол,  произвеждан от страните в ОПЕК - с около 100 000 барела на ден надолу през 2011 г. ОПЕК посочи, че по-слабият от очакваното шофьорски сезон в САЩ и дълговите проблеми в Европа ощетяват търсенето на петрол тази година, а биха могли да се отразят и през 2012 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK