Столична община ще даде 22 млн. лв. за градския транспорт и метрото

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет в  четвъртък ще бъде гласувано предложението на  общината за допълнително финансиране на градския транспорт и на  метрото, съобщава БТА. Част от средствата, които се възстановяват на общинския  бюджет след одобрението на първия етап от проекта за завод за  отпадъците - 14 147 084 лв., ще бъдат пренасочени за компенсиране на разходите на операторите в градския транспорт.


Други осем милиона лева ще бъдат дадени като съфинансиране  от страна на Столичната община по проекта за втори лъч на  метрото. По него безвъзмездното финансиране по ОП "Транспорт" е  362 млн. лв., а общината трябва да съфинансира малко над 121  млн. лв. До момента тя е изплатила 70.485 млн. лв. от тях.  Средствата, които ще бъдат пренасочени към строителството на  метрото са от заложени в бюджета на София капиталови дейности, които не могат да се реализират поради процедури за одобряване на устройствени или регулационни планове, незавършено проектиране, както и оставащата сума от възстановените средства по ОП "Околна среда" за предварителните разходи за строителството на завод за отпадъците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK