Жилищните кредити за имоти без Акт 16 са отново популярни

Жилищните сгради в строеж стават все по-атрактивни за купувачите на пазара без получен Акт 16, се казва в анализ на Кредит Център.  През месец август жилищните кредите за такива имоти са достигнали 8%, като предходните месеци той рядко е надхвърлял 4%. Данните показват, че сред причините за предпочитаните имоти, е цената между Акт 14 и Акт 16, която е по-ниска от тази на завършените жилища. Освен това новите строежи са с добра разположеност, съществува избор на етажност, както и предимството жилището да бъде завършено от купувача.


"Банките финансират клиенти с добра кредитна история, които търсят да купят жилище. Липсата на Акт 16 не е пречка за финансиращите институции, ако потребителите са изрядни платци, а същевременно и строителната компания, която изгражда жилището, е проверена и надеждна. Задължително условие обаче е сградата да е получила Акт 14", смята  директор на Кредит Център Тихомир Тошев.


Анализът показва също, че основните купувачи на жилища без Акт 16 са млади семейства във възрастова група до 40 години. Имотите, които са предпочитани, се нуждаят единствено от довършителни работи и обзавеждане. Те са  предпочитани пред тези, които се нуждаят от саниране на фасадата и подмяна на инсталации. Кредите по имотите са с много по-дългосрочна перспектива за погасяване и семействата не се притесняват да дърпат кредит за 80% от стойността на имота.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK