Гърция има пари само за още един месец

Опитваме се да гарантираме, че държавата ще може да продължи да плаща заплати без проблеми до октомври",  каза зам.-финансовият министър Филипос СахинидисЗатъналата в дългове Гърция има налични пари в хазната си, които ще й стигнат до октомври, заяви заместник-финансовият министър Филипос Сахинидис, като подчерта спешната нужда от отпускането на следващия транш от международното финансиране, предаде БТА.


"Опитваме се да гарантираме, че държавата ще може да продължи да плаща заплати без проблеми до октомври", заяви Сахинидис за телевизионния канал Мега в отговор на въпрос за възможностите на правителството да плаща заплатите на държавнитеслужители и пенсиите.


Очаква се инспекторите на Европейския съюз и Международния валутен фонд да се върнат в Атина тази седмица, за да решат далида отпуснат на страната следващия транш в размер на осем милиарда евро. Те прекратиха посещението си на 2 септември след разногласия с гръцките власти за размера на бюджетния дефицит и причините за това. Според официалното съобщение делегацията си замина, за да даде още време на гръцките власти за "техническа работа". Вчера гръцкото правителство обяви нов данък върху недвижимите имоти в опит да спази трудните цели за дефицита, договорени с международните кредитори и да си осигури следващия транш от заема.


Правителството заяви, че за да се гарантира събираемостта наданъка, той ще бъде събиран чрез сметките за ток. Но часове след обявяването на новия данък служители на Държавната електрическа корпорация /ДЕИ/ заплашиха да блокират таксата, като заявиха, че е несправедлива към потребителите."Профсъюзът на служителите на ДЕИ заявява ясно, че няма да позволи компанията да бъде използвана като механизъм за събиранена данък", съобщи профсъюзът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK