Цените на апартаментите в Банско са се сринали наполовина

Офертните цени на апартаментите в най-големия ски курорт в България – Банско, са с 50% по-ниски от пиковите им стойности в края на 2008 г. Същата е ситуацията и в най-големия морски курорт в България – Слънчев бряг, съобщиха от „Бългериан пропертис“. На база реално сключени сделки намалението в зимния курорт е с 53%.


След слабия зимен сезон 2010/2011 за имотните сделки в ски курортите, през месец май 2011 г. офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти в Банско спаднаха с около 10% спрямо предходните месеци. «След приключването на сезона протече процес по корекция на офертните цени на предлаганите за продажба апартаменти, което доведе до увеличен интерес през летните месеци към ски курортите и реализиране на повече сделки, отколкото в активния зимен сезон“, обясни Полина Стойкова оперативен директор на „Бългериан пропертис“.По данни на компанията апартаментите в Банско се оферират на средна цена от 760 EUR на кв.м и 45 500 EUR средна офертна цена за апартамент. За сравнение, на база реално сключени сделки през 8-те месеца на 2011 г., цените на апартаментите в Банско са 520 EUR на кв.м и 31 000 EUR за закупен апартамент.Останалите 2 големи ски курорта в България – Боровец и Пампорово предлагат по-малко апартаменти за продажба.. В Боровец цените са значително по-високи от тези в Банско. Апартаментите в там през август тази година са оферирани на около 900 EUR на кв. м средна цена, а тези в Пампорово – на 740 EUR на кв. м. Цените в Пампорово са конкурентни на тези в Банско, но предгалането е по-ограничено. Офертните цени на апартаментите в Боровец са спаднали само с 22% от пиковите си стойности (които са били през 2009 г.), докато цените на апартаментите в Пампорово са спаднали с 38% през изминалите 3 години, показват данните на „Бългериан пропертис“.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK