Борис Велчев: Вече става въпрос не за спор между две дружества, а за репутацията на цялата държава

Репутацията на България пострада сериозно. Вече не става дума само за отношения между две дружества, а за репутацията на една държава. Това каза главният прокурор Борис Велчев във връзка с блокираните чуждестранни туристи у нас, заради спора между "Алма Тур" и "България Ер", цитиран от Агенция "Фокус".


"Ние по никакъв начин не сме предпоставили наличието на престъпление и не сме образували досъдебно производство. Ние сме възложили на икономическа полиция да направи проверка, за да се изясни дали няма присвоени средства, измамливо насочени средства, дали някоя от компаниите не е в състояние на банкрут – това е наказуемо деяние, ако не бъде декларирано", коментира Велчев. Проверката трябва да приключи до дни, когато компетентната прокуратура ще се произнесе. "Всеки път, когато има подобен тип проблем, който вече излиза извън рамките на междуфирмените отношения и засяга репутацията на България, е нормално да предизвика вниманието на държавните институции", посочи Велчев. Проверката е започнала след разговор с премиера Бойко Борисов. "Действително разговаряхме с премиера в събота. Аз не бях проследил мащаба на това, което се случва. Той обясни за какво иде реч и това провокира у мен намерението да проверим дали някъде по веригата няма извършено престъпление. Въобще не сме твърдели, че има. Това е въпрос, който ще се уточнява тепърва", каза още главният прокурор.


Борис Велчев допълни, че в прокуратурата вече е постъпил сигнал по случая, в който преди няколко години от Росен Плевнелиев са били поискани 500 000 евро. Подкупът е свързан с част от проект в столичния Бизнес парк, оповести преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK