Ангел Семерджиев: Природният газ ще поскъпне с до 9% от октомври

Шефът на енергийния регулатор заяви днес, че в "Булгаргаз" вече се търсят вътрешни резерви за по-малко увеличение До 9% ще е поскъпването на природния газ от началото на октомври. Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По думите му още в петък регулаторът е започнал да анализира по елементи предложеното ново поскъпване на синьото гориво от "Булгаргаз". Общественият доставчик поиска първоначално увеличение от 19.98% за четвъртото тримесечие. В последствие компанията обяви, че ще поиска по-малко увеличение – от 13.86%.


Шефът на ДКЕВР не пожела да коментира с колко точно може да поскъпне газа от следващия месец, но коментира, че комисията е намерила резерви в дружеството, с които поскъпването да бъде сведено до по-малък процент от искания. Според Семерджиев обаче, каквито е мерки да се вземат, увеличението трудно би паднало под 5%, изхождайки от някои основни фактори влияещи върху цената на газа. Такива са цените на алтернативните горива на международните пазари и курсът на долара.


Увеличението на природния газ над 5% ще доведе до поскъпване на парното в началото на отоплителния сезон при различните топлофикации, коментира Ангел Семерджиев. При отделните топлофикационни дружества поскъпването ще е между 3 и 4%, коментира Семерджиев. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK