Всичко е отношение

Всичко е отношение

©Срещата ми с Розалина Златкова започва с 20 думи, които за минути тя успява да запомни и да ми продиктува в абсолютно същия ред, в който съм й ги казал. А след това и на обратно. По този начин Розалина тренира паметта си от 19-годишна. Казва, че всеки може да го постигне.


С Розалина се уговаряме в последния момент. Петък е, наближава краят на работния ден, а срещата ни този път е на наша територия. Имаме обаче уговорка следващия път да отида на гости на Freshtex в Попово. Разговорът ни се оказва не само приятен, но и малко изненадващ.
Силен старт


Розалина Златкова е студентка първи курс в Русенския университет, когато става част от текстилния бизнес. Започва от високо, като асистент на управителя в германска промишлена текстилна пералня. Същото, с което се занимава сегашната й фирма.
Прекарва четири години в бранша, след което се прехвърля в бизнеса с мебели. "Движа се между текстила и мебелите. Цял живот обличам хора или домове." Достига до управителска позиция в мебелната компания Como, но в крайна сметка се връща към обличането на хора. Започва работа във Freshtex през май 2010 г. Фирмата се занимава с изработването на дизайна и ефектите по дънковите дрехи. Когато за пръв път чува определението "промишлена пералня", се чуди какво точно перат тези хора. Пералните са всъщност 20-тонни машини, в които се побират около 100-200 кг дрехи. Технологиите са различни - лазерна обработка, изтъркване и пясък, който е забранен и не се използва от повечето компании. Розалина няма търпение да сподели, че Freshtex е първата компания в света, която въвежда нова, почти безводна технология на обработване. "Обикновено процесите изискват огромни количества вода, а ние успяваме само с 3 л да обработим един чифт дънки." Първото висше образование на младата мениджърка е екология и опазване на околната среда, затова е горда, че заедно с фирмата си успява да е част от световните екоинициативи. "Горда съм и че продължаваме да се стараем да сме първи във всичко, което правим като компания." Freshtex е германска компания, която оперира и си сътрудничи с фирми от всички континенти. На европейския пазар тя присъства в България, Полша, Украйна и Турция, a перални има на Филипините и в Шри Ланка.
Германската школа


"Целият ми живот е преминал под влиянието на немския език и култура", споделя мениджърката. Като дете живее в Германия, връща се в България и учи в немска гимназия. Германски са и всички фирми, в които е работила досега. Въпреки това остава да работи в България вече повече от десет години. "Преди да се запозная с първия си работодател, ми беше фикс идея да се върна в Германия." В работата й се налага да се запознае отблизо с германския манталитет и заради всички клиенти, с които работи. "Изведнъж се оказа, че Германия дойде при мен, вместо аз да ходя при нея." Убедена, че камъкът си тежи на мястото, тя споделя, че е оптимистка за бъдещето си. Радва се, когато България се развива, когато идват нови инвеститори и е много важно за нея младите хора да не бягат в чужбина. Обяснява, че опитът, натрупан извън страната, в никакъв случай не е за пренебрегване, но най-ценно е да успееш да го приложиш на местно ниво.
Критерий за развитие


"Живяла съм в Русе, София, Мюнхен, Виена и в началото ми се виждаше абсурдно да се преместя в Попово", споделя младата мениджърка. Оказва се, че малкият североизточен град не е пречка за кариерата й, даже напротив. "Населеното място не е критерий за развитие. Мога да прилагам всичко, което съм научила в големите градове, но в по-скромни мащаби."Попово е с население от около 16 хил. души и Freshtex е един от основните работодатели в града. Въпреки това да мотивираш хората да работят се оказва огромно предизвикателство. "Не ми се вярваше, но мотивацията на хората в провинцията е много различна. Те работят ден за ден, като че ли са изгубили надежда и не виждат шанс да се развиват." Цел на Розалина е намери най-доброто у всеки от служителите си и да им покаже, че могат да бъдат още по-пълноценни. "Досега хората в малките градове са били третирани просто като работна ръка, а не като най-важния фактор за една фирма." Още по-отблъскващо за нея е широко разпространеното мислене, че единственият начин да прогресираш е да имаш връзки. "На мен никой не ми е помагал, никой никога не ме е уреждал. Искам тези хора да видят, че наистина могат сами да постигнат всичко."
Промяна


Всичко започва с една кутия шоколадови бонбони и картичка с поздрав за рождениците във фирмата. "Нещо толкова елементарно предизвика огромен фурор и радост", споделя Розалина. Тя с усмивка си спомня за насълзените очи на един от пазачите, който й споделя, че за пръв път някой прави подобен жест за него.Информационната тъмнина е следващото, което управителката решава да премахне. В първите си дни във фирмата организира "маратон" от запознанства и се среща с всеки от служителите. Инициативата започва в 6 ч сутринта и приключва късно вечерта. Всички се запознават с новия си управител и са очаровани от възможност да споделят своите мнения и проблеми. Впечатлени са, че като цяло някой се интересува от тях. Прозрачността е един от приоритетите на Розалина Златкова. "Вече всички във фирмата са наясно с това, което става във Freshtex, разбира се, в рамките на необходимото."Розалина създава системи за развитие на хората, за да им покаже, че израстването в компанията зависи само от тях. Примерите за успешни и неуспешни промени са много, обяснява Розалина. Интересно е, че парите се оказват един от най-незначителните фактори за мотивацията на хората. Признава, че е опитвала да ги стимулира и така, но без особен ефект. "Парите далеч не са най-важното, всичко е отношение." Тя обяснява, че се старае да ангажира работниците си със страшно много неща. Изслушва предложенията и идеите им и има огромен успех. "Когато събудиш един човек и той види, че усилията му водят до нещо, това дава мотивация. Тогава той идва с удоволствие на работа."
Всичко присърце


Самата тя намира удоволствие във всеки аспект от работата си. Казва, че обича да се занимава с всичко - от цифри и анализи до дизайна на дрехите. "Работата ми е изключително интересна и няма нещо, което да не ми се прави." Най-много обича, когато прави нещо за пръв път. Харесва й да проучва даден проблем и след това да прилага наученото на практика. "Взимам всичко присърце - ако не вярваш, че можеш да се справиш, нещата няма как да станат", споделя тя.Разказва, че никога не е имала проблеми заради пола си, макар че е на толкова висока позиция. Напротив, смята че е много по-успешна, защото е жена. Описва себе си като лошо момиче в мъжки свят. Това, което й предстои оттук нататък, е да започне MBA обучението си. Споделя, че има още много да учи, но не изключва варианта да събере смелост и да започне собствен бизнес. Докато се разделяме, допълва с широка усмивка: "Искам да идват още фирми в Попово. Искам да се развиваме и ще им съдействам."  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK