Гърция все повече върви към фалит

Премиерът на страната Георгиос Папандреу не успя да върне доверието на инвеститоритеГърция е увеличила вероятността да фалира през следващите 5 години до 98%, съобщава агенция Bloomberg. Шансът става все по-реален, тъй като гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу не успя да възстанови доверието в инвеститорите, че неговата държава може да приживее кризата в еврозоната.


Цената по подсигуряването на гръцката платежоспобност на петгодишните ценни книжа струват на Гърция предварително 5.8 млн. USD и 100 000 USD годишно. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че няма да позволи Гърция да изпадне в несъстоятелност, докато политиците в еврозоната правят опити да ограничат въздействието на заразата от южната страна.


Бюджетният дефицит в Гърция е нараснал до 22% за първите 8 месеца на годината. Правителството на Гърция сега предвижда свиване на икономиката с повече от 5 % до края на годината, което надвишава прогнозата на ЕК за 3.8%. Премиерът Папандреу прие нови мерки по справяне с бюджетния дефицит, което предизвика недоволството на много гръцки граждани и одобрението на кредиторите МВФ и ЕЦБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK