Трайков: Поведението и на двете компании е изключително безотговорно

Поведението и на "Алма тур" и "България Ер" е изключително безотговорно на фона на усилията на държавата за популяризиране на българския туризъм. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков часове след началото на срещата с представителите на двете компании. Според него и двете фирми са действали изключително ирационално и не личи през последните няколко дни да се е случило нещо конкретно за разрешаване на търговския им спор, въпреки че и двете фирми са лидери в бранша. Компаниите ще понесат санкции при всички положения, какви точно зависи от действията им през следващите часове и дни, каза още министър Трайков.


Той уточни, че в момента в България остават близо 100 руски туристи, които са от отнеменените полети, планирани за този уикенд. До края на септември трябва да бъдат изпълнени още три полета за около 600 туристи, които вече са пристигнали в страната. Връщането им към момента все още е под въпрос. По настояване на Министерството на икономиката представителите и на двете компании обмислят варианти какво може да се направи, за да бъдат извозени туристите.


"Ситуацията е такава - "Алма тур" не плаща. При това положението "България Ер" решава да прекрати полетите. От 600 полета за сезона, 500 са изпълнени и остават още 100", каза министър Трайков. Той коментира, че от "Алма Тур" са виновни за създалата се ситуация. В същото време обаче министърът каза, че за него е необяснимо, а и от авиопревозвача не са могли да обяснат, защо полетите са били прекратени, тъй като според европейски регламент връщането на пътниците е задължително. В момента полетите се компенсират от застраховката за професионална отговорност, която имат всички руски туроператори и от гаранционния фонд на скандинавските, които впоследствие ще поискат възстановяване на средствата от българската туристическа компания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK