Барак Обама: Страните от ЕС трябва да координират фискалните си политики

Президентът на САЩ Барак Обама призова страните от ЕС да координират фискалните си политики, за да преодолеят кризата в  еврозоната, предаде БТА. "Сега вие имате обща валута, но нямате набор от общи икономически политики, и това предизвика голямо затруднение", подчерта Обама в най-силния си коментар по темата. В интервю, което даде в Белия дом за испанската служба на ДПА и други международни медии, той изрази увереност, че "в крайна сметка, страните от еврозоната  ще се съберат и ще вземат решение как могат да съчетаят валутната интеграция с по-ефективен набор от координирани фискални политики".


Съединените щати работят заедно с европейски лидери за намиране на изход от кризата, даде да се разбере Обама. "Европейците предприеха някои стъпки, за да забавят кризата, но не я решиха", каза президентът на САЩ по повод тежкото положение на Гърция. В същото време той предупреди, че "по-големият проблем е какво се случва в Испания и Италия, ако пазарите продължат да се нахвърлят върху тези много големи страни".


Обама направи паралел между липсата на единен курс в еврозоната и световната икономика. "Така че ние ще продължим да бъдем свидетели на слабост на световната икономика, докато този проблем не бъде решен", прогнозира той..

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK