С 20% повече са продавачите на жилища с финансови проблеми

Продавачите с финансови затруднения се увеличиха с над 20% през последните няколко месеца", съобщи Георги Павлов, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти "Адрес". Според Павлов хората, изтеглили кредит, които нямат възможност да го погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. "Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте. Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва. Затова съветваме тези продавачи да реализират имотите си сега, вместо да чакат", допълва Павлов.


Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма, обясняват от "Адрес". Основната опасност за задлъжнелите към банките е вероятността жилището им да отиде на публичен търг. Според агенцията за имоти в този случай имотът може да се продаде на цена с над 60 на сто по-ниска от тази, на която е купено. Освен това длъжникът трябва да плати и още различни такси, които увеличават дълга му на практика. От друга страна търсенето вече е стабилно предвид значителния ценови спад от последните 3 години.


Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април – август 2011 г. да се разделят с апартамента си, сочат данни на компанията. Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит. Имотът е бил излишен за 36% от продавачите през това лято, а закриването на инвестиция е накарала около 13% от тях да пристъпят към продажба, сочи още анализът на "Адрес".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK