Най-много чужденци идват у нас заради образованието

Образованието е най-честият мотив за пребиваване на чужденците в България, сочат данни на агенция "Миграция" към МВР.  Чужденците са предимно от Турция, Русия, Украйна, Македония и САЩ. Агенцията е установила, че тази година пребиваващите граждани  на трети страни са отчели минимално повишение.


Сред другите основни причини за пребиваване на чужденците в България са връзките им с български семейства. Разрешение за пребиваване са получили и граждани, които са искали да осъществят търговска дейност на територията на България. Съществуват и случаи на граждани пенсионно осигурени и разполагащи с достатъчно средства за издръжка в България.


Наблюдават се и работещи по трудово правоотношение с разрешение на Министерството на труда и социалната политика, както и председатели на търговски дружества. Сред най-честите основания са изгубилите българското си гражданство граждани от трети страни без български произход, поради изселнически спогодби или по собствено желание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK