ОИСР: Безработицата сред младите хора е над 17%

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(ОИСР) прикани правителствата на държавите членки на съюза да действат решително при справянето на дългосрочната безработица, както и да задържат младите и уязвими работници на пазара на труда, предаде БТА. По данни на организацията регистрираните безработни са над 44 млн.души, което е с 13 млн. повече отпреди избухването на финансовата криза.
Сред препоръките, които правят от организацията, са правилното структуриране на субсидии за увеличаване на наемането на заетите, както и социално отношение към най-уязвимите трудещи се. Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия предупреди, че при сегашните условия краткосрочната безработица не очаква увеличение, докато тази в дългосрочен план се очаква да нараства. Според него това е най-голямото предизвикателство, което е останало след финансовата и икономическа криза.


Данните на ОИСР са красноречиви. Процентът на хората, които са търсели работа повече от година е около 30%, а в Испания над 40%. "Най-големите губещи в държавите със значително увеличение на безработицата са младежите, работещите на непълно работно време и дългосрочно безработните", се казва в доклада на организацията. Безработицата в рамките на държавите в ОИСР сред младежите във възраст между 15 и 24 години е 17.4%, а сред по-възрастните тя е 7%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK