Копенхаген е най-зелената столица в Европа

Столицата на Дания Копенхаген е най-зелената в Европа, показва  европейска класация на най-зелените градове в света. Копенхаген беше домакин на форума на ООН през 2009 г., посветен на околната среда. Столицата на Дания се стреми да се освободи напълно от емисиите на въглероден диоксид до 2025 г. Класацията оценява всеки град по  30 индикатора, разделени в осем категории – емисии на въглероден диоксид, енергия, сгради, транспорт, вода, въздух, отпадъци, използване на земята и управление на околната среда.


Кои са другите зелени градове?


Втори сред зелените градове е Стокхолм, защото около 70% от жителите му се придвижват с колело до работа. Над 100 места за наемане на велосипеди са разпръснати из Осло и позволяват на жители и гости на града да се придвижват по лесно. Това го поставя на трето място в класацията. Виена също предлага зелени опции за транспорт и около 68% от населението се придвижват на колело, пеша или с градски транспорт. Амстердам пък предлага 19 станции за зареждане на електрически коли, скутери или просто батерии.  Цюрих влиза в класацията заради политиката за образоване на децата относно екологичните проблеми и промените в климата, докато в Хелзинки парниковите газове намаляват от 2006 насам. Берлин планира да въведе електрически коли, които да заменят обикновените, задвижвани от гориво. Брюксел влиза в класацията, защото там се намира  Институтът за политика на околната среда. Париж си поставя за цел да ограничи употребата на устойчиви ресурси до 2020 г. Лондон въведе такса през 2003 г. за автомобилите, които преминават през центъра на града. Тези, които използват алтернативно гориво или хибридни автомобили, ползват отстъпки. Сред другите градове са Мадрид, Вилнюс, Рим , Рига, Варшава, Будапеща, Лисабон, Любляна и Братислава.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK