Противоречията между партиите в Белгия започват да се изглаждат

Посредникът Елио Ди Рупо, който се опитва да сформира правителство в Белгия обяви, че преговорите между осемте партии в страната са отбелязали напредък, предаде BBC. В тях участват и партии на френските и холандските общности.


Държавата е без правителство избрано чрез избори от 15 месеца насам. Неразбирателствата между партиите се коренят в  електоралните ограничения в езиково разделения Брюксел. "Осемте партии положиха усилия да изгладят различията си през последните няколко дни", каза Ди Рупо. Политическата криза в Белгия се влоши, след като във вторник временно изпълняващия длъжността на министър-председател Ив Льотерм обяви, че напуска държавата и започва нова работа в Париж. Вследствие на новината белгийския крал Алберт II прекъсна отпуската си и се върна обратно в Брюксел.


Елио Ди Рупо, който е председател на френскоговорящата Социалистическа партия,  беше назначен от краля, за да създаде коалиционна сделка между спорещите партии. В сряда Ди Рупо заяви, че преговорите са се провалили и че бъдещето на страната е в опасност. Но след дълги разговори компромисни споразумения бяха постигнати.Финансовите пазари и рейтинговите агенции отдавна призовават Белгия да създаде ефективно правителство, което да прокара структурни реформи, както и да намали дълга си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK