Мирослав Найденов: Бюджетът в селското стопанство ще е два пъти по-голям през 2012 г.

500 млн. лв. са заложени в бюджет 2012, както и 800 млн. лв. европейски плащанияБюджетът в селското стопанство ще бъде двойно вдигнат от 2012 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов  в Първомай, предаде Агенция "Фокус". За първи път беше подписано споразумение земеделските асоциации за размера на субсидиите преди бюджетът да бъде приет.


Размерът на бюджетът ще възлиза на 500 млн. лв, като 240 млн. лв. ще бъдат за плащания на единица площ, а 71 млн. лева са отделени за глава добитък. Субсидиите останали от миналата година ще бъдат раздадени на животновъдите. Те ще получат и 70 млн. лв  от 160 млн. лв. държавни плащания. Към всичките 500 млн. лв. се предвиждат и 800 млн. лв. европейски плащания.


Министър Найденов каза, че споразумението не е подписано още от Националната асоциация на зърнопроизоводителите, които са готови да го подпишат, но изискват гаранции за две години напред. Поради отсъствието на министърът на финансите Симеон Дянков споразумените не е подписано. Според Найденов разпределението на средства ще започне щом финансовият министър се върне, като земеделците ще могат да участват в създаването на схема по плащанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK