Най-много топлинна енергия от ВЕИ у нас е била произведена от биомаса

В областта на електропроизводството има голяма конкуренция на различни видове ВЕИ, обясни Антон Иванов от Български енергиен форумОсновният източник за топлопроизводство в България е биомасата, това показват резултатите от национално проучване за дела на топлинната енергия от ВЕИ към 2010 г. Към 2010 г. ВЕИ енергията у нас е достигнала 11.15. "Докато в областта на електропроизводството има голяма конкуренция на различни видове ВЕИ, то при топлопроизводството основният носител е биомасата и едва ли това ще се промени в бъдеще", съобщи Антон Иванов от Български енергиен форум (БЕФ), информира БТА.  Иванов. Той посочи, че за разлика от другите ВЕИ биомасата струва пари и трябва да се изгради и организационна структура по редовното доставяне на материала. Според Иванов държавната подкрепа за производството на топлинна енергия от биомаса трябва да продължи, дори и към даден момент страната ни да изпълни заложената индикативна цел за производство на енергия от ВЕИ.


По думите на Иванов трябва да се отчита ефектът от използването на различните възобновяеми енергийни източници върху функционирането на цялата енергийна система и да се оцени кои от тях са специфични за България, за да се стимулира предимно тяхната употреба. Това според него трябва да стане чрез промени в приетия през пролетта Закон за енергията от възобновяеми източници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK