ЕК: Ръстът в еврозоната ще е почти в застой през последните две тримесечия

Европейската комисия днес потвърди прогнозата си за икономически растеж от 1,6 процента за тази година в еврозоната,като силното начало на 2011 година ще позволи да бъде компенсирано очакваното забавяне през второто полугодие, предадеФранс прес. Комисията предупреждава, че икономическият растеж в еврозоната ще бъде почти в застой до края на годината заради европейската дългова криза и сътресенията на финансовите пазари.


Брюксел е преразгледал към рязко понижение - с половин процентен пункт - оценката си за растежа в еврозоната през третото тримесечие (+0,2%) и през четвъртото (0.1%)."Несигурността около икономическите перспективи остава висока", подчертава Комисията. "Световната икономика претърпя забавяне и надеждите, че кризата на държавните дългове се разсейва, не бяха оправдани", допълва ЕК. Поради този факт "рисковете за растежа остават неблагоприятни".За целия ЕС оценката за растежа е понижена до 1.7% за тази година спрямо 1,8 процента, прогнозирани през май. Причината е рязкото намаляване на прогнозата за Великобритания - от 1.7 на 1.1%.


Европейската комисия също така леко е понижила прогнозите сиза инфлацията - до 2.5% за тази година в еврозоната спрямо 2,6%, очаквани през май, и до 2.9% (спрямо 3%) за целия ЕС, оставяйки показателя на равнищенад 2% до края на годината. "Очаква се инфлацията в ЕС да отслабне по-бързо от прогнозираното през пролетта", отбелязва ЕК.


Европейската централна банка (ЕЦБ), която отговаря за стабилността на цените в еврозоната, се стреми да поддържа инфлацията  под 2%

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK