BP носи отговорност за разлива в Мексиканския залив през 2010 г.

Британската петролна компания обяви, че осъзнава ролята си в инцидента и е приела стъпки, за да осигури бъдеща безопасностБританската петролна компания BP носи основната отговорност за петролния разлив в Мексиканския залив, предаде БТА. Това обявиха американските власти, които разследваха причините за екологичната катастрофа. В дните преди разлива BP е взела редица решения за запечатването на петролния кладенец, които са увеличили риска и може би са допринесли за крайния неуспех на операцията, довел до смъртта на 11 души и екологично бедствие. В периода на катастрофата подизпълнителите на ВР са нарушили  седем федерални разпоредби.


Отговорност за случилото се имат още швейцарската компания Transocean и американската  Halliburton. Това сочи докладът на  бреговата охрана и федералната служба, която регулира офшорните сондажи.


В официално съобщение BP се съгласява с резултатите на доклада, като подчертава, че причините за произшествието са множество и включват няколко страни, включително Transocean и Halliburton.  BP обявява, че осъзнава своята роля в инцидента и затова са предприети конкретни стъпки за повишаване на безопасността в бъдеще и по-добро управление на риска.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK