ПРОФОН изплаща 3.4 млн. лв. за авторски права на музиканти

Дружеството за колективно управление на правата на артистите изпълнители и музикалните продуценти (ПРОФОН) приключи разпределението на възнаграждения на стойност над 3.4 млн. лв. за артисти-изпълнители и музикални продуценти за използването на техни звукозаписи и видеоклипове през 2009 г., съобщиха от организацията. Това е рекордна сума за България до момента, като музикалната организация отчита ръст от 10% в приходите за музиканти и лейбъли, спрямо предишното разпределение, което приключи в края на 2010 г.


Според данните на дружеството, 24 617 артисти-изпълнители и 4145 продуценти и музикални компании ще получат възнаграждения за излъчване на тяхната музика през 2009 г. Правоносителите вече могат да проверят на уебсайта ( www.prophon.org ) дали имат разпределени отчисления. Днес започва и кампанията по изплащане на тези възнаграждения, които може да получи всеки, чиято музика е била използвана в ефира на медиите и съответно отчетена, независимо дали е член на ПРОФОН или не.


За това разпределение административната удръжка на ПРОФОН е 0 лв. като това означава, че всички постъпили от медии и заведения средства ще бъдат изплатени на артисти и продуценти. От общо разпределените 3.4 млн. лв., 1.2 млн. лв. са събрани от използване на музика от страна на радиостанции, 1.77 млн. - от телевизии, близо 400 хил. - от публично изпълнение в заведения, хотели, магазини и др., и 85 хил. лв. - от интернет медии и препредаване. Според финалните данни, общият брой на ротациите на музика у нас през годината е бил 4 милиона и 250 хиляди, а в радио- и ТВ ефира са прозвучали над 230 хиляди часа защитена музика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK