Барак Обама обявява днес спестовния си план

Президентът на САЩ Барак Обама днес ще обяви плана си спестяване на средства от републиканския бюджет. Според него в следващите 10 години трябва да бъдат икономисани 3 трилиона USD, съобщава Ройтерс. Половината от тази сума ще  се набави от по-високите данъци върху печалбите. Очаква се Обама да произнесе  речта си в розовата градина на Белия дом 16:30 българско време.


"В изказването си президентът ще даде да се разбере, че той няма да подкрепи планове, които искат всичко от някои американци и нищо от други", казва член на администрацията на Обама, цитиран от Ройтерс.


Планът на Обама ще включва т.нар. данък "Бъфет" по името на милиардера инвеститор Уорън Бъфет. Той предложи всеки американец, печелещ годишно над 1 милион USD, да бъде обложен с минимален данък. Мярката обаче бе сметена от анализатори за популстка, защото ефектът от нея ще е минимален. Според Белия дом тя ще заложи стандарт за честност в обществото и ще носи потенциал за повече приходи, ако стане закон.Долната камара на Конгреса, доминирана от републиканци, оцени плановете на Обама като "данъчна класова борба".


До 23 ноември специалната двупартийна комисия трябва  да постигне споразумение за начина, по който ще се спестят 1.2 трилиона USD от бюджета. Ако това не стане, на 23 декември автоматично ще бъдат орязани разходите на всички ведомства с изключение на отбраната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK