Централните банки са се превърнали в нетни купувачи на злато

Изкупуването на благордния метал доведе до скок в цената муЕвропейските централни банки са станали  нетни купувачи на злато за пръв път от две десетилетия насам, предава Financial times. Според изданието това е знак как трусовете във валутите и дълговите пазари се отразяват на пазара на ценния метал.


Купуването е малко в сравнение с мащабите на глобалния пазар на злато. Ролята на централните банки в пазара на злато ще е основна тема в дебата на годишната конференция на Лондонската асоциация за пазара на кюлчета. Това е и най-голяма среща на представители на индустрията на злато.


Пронасочването от високи продажби към изкупуване стимулира цената на златото, като я повиши с повече от 25 % на този етап на годината. Тройунцията на благородния метал достигна рекордни нива този месец до 1 920 USD. Мексико, Русия, Южна Корея и Тайван също изкупиха много количества злато в стремеж да намалят зависимостта си от долара.


Изкупуването на злато от банките е най-голямо след срива на Бретънуудска валутна система преди 40 години. Тогава е и последният път, когато доларът е бил свързан със златото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK