Строителството в ЕС се съживява, но не и в България

Нарастване на строителната продукция през юли с 1.4% за еврозоната и 0.3% за целия Европейски съюз, отчита "Евростат". През юни строителната продукция се беше понижила и в еврозоната, и за целия ЕС съответно с 1.3% и 1.1%. Прирастът в строителната продукция през юли на годишна база е 1.2% в еврозоната и 0.2% за целия съюз.


Испания, която е известна с презастрояването и където спадът в строителството беше голям, има много добри резултати, както Германия и Румъния. България обаче е на другия полюс. Годишният спад за юли е 13.3%. Така страната ни печели второто място по спад в строителството. По-зле е само Словения със срив от 26.6%.


Данните показват още, че за последните 6 месеца повишение на строителната продукция в България на месечна база е имало само веднъж – през юни. На годишна база се отчита само спад. Най-голямото от тях е през април - 22.8%. Строителната продукцията в България през второто тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на миналата година е по-малко с 13.4%. Общо за ЕС спадът е едва 3%, а за еврозоната - 5.2%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK