Гърция трябва да свие публичния си сектор, за да получи пари

Международните кредитори на Гърция заявиха днес, че страната трябва да свие публичния си сектор и да подобри събираемостта на данъците, ако иска да избегне фалит. Часове преди телефонна конференция между гръцкия финансов министър и висши представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд, говорител на МВФ описа стъпките, които Атина трябва да предприеме, за да получи плащане в размер на 8 млрд. EUR следващият месец. Необходими са допълнителни спестовни мерки за орязване на публичния дефицит до устойчиво ниво, както и намаляването на дела на публичния сектор в използването на ресурсите на страната – с други думи, съкращаване на работни места и намаляване на заплати и пенсии.


По-късно днес гръцкият кабинет ще се включи в телеконференция с представители на т.нар. "тройка" – ЕС, МВФ и Европейската централна банка, отложена за 18 ч. българско време днес. Министър председателят на страната Георгиос Папандреу отложи посещение във Вашингтон в последната минута, за да отговори на кризата. Гръцките медии публикуваха списък с 15 мерки за бюджетна дисциплина, които тройката настоява да бъдат въведени от социалистическото правителство на Гърция, ако страната иска да получи следващия транш от спасителния си пакет. Те включват освобождаване на 20 хил. държавни чиновници, намаляване или замразяване на държавните заплати и пенсии, увеличението на данъка върху горивото за отопление, затваряне на държавни предприятия, работещи на загуба, намаляване на разходите за здравеопазване и ускоряване на приватизацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK