Еврото се приближава към рекордно ниско ниво спрямо йената

Еврото е отчело спад за втори пореден път спрямо японската йена, след като предстоящата среща на ЕС и МВФ с представители на властите на Гърция не успяха да успокоят пазарите, че  разширяването на дълговата криза ще се забави, докато в същото време Гърция търси варианти да избегне банкрут, предаде Bloomberg.


Европейската валута се приближава към десетгодишен рекорден спад спрямо йената, в резултат на очакванията от срещата между ЕС и МВФ с гръцкия финансов министър Евангелос Вализелос. Срещата ще предопредели дали Гърция е готова за поредния спасителен транш. В резултат на това доларът поскъпна, индексите на Азиатската фондова борса спаднаха. Австралийската валута също отбеляза понижение спрямо много други.


"Решението със спасителния план за Гърция беше забавен до ранния октомври. С малко прогрес и все още много несигурност, пазарът ще остане нестабилен. Това ще натежи на курса евро-долар.", прогнозира представител на Lloyds Banking Group.


Еврото започна да отбелязва рекордни спадове на 12 септември спрямо йената, когато се понижи до 103.90 JPY. Тази сутрин единната европейска валута отчете спад от 0.7% спрямо долара, търгувайки се за 1.3697 USD.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK