Credit Suisse ще плати 150 млн. EUR на Германия заради укриване на данъци

Сътрудници на швейцарската банката в страната бяха обвинени, че са помагали на германски граждани да укриват данъциШвейцарската банка Credit Suisse ще плати 150 млн. EUR на германските власти, за да уреди извънсъдебно проблем с укриване на данъци по силата на споразумение с прокуратурата в Дюселдорф. Това споразумение слага край "на дълга и сложна юридическа процедура", се посочва в комюнике на банката. Разходите по уреждане на този проблем ще бъдат осчетоводени в третото тримесечие. Споразумението дава възможност да бъдат прекратени разследванията, започнати от прокуратурата в Дюселдорф срещу сътрудници на Credit Suisse в Германия, заподозрени, че са помагали на германци да укриват данъци. Втората по големина швейцарска банка допълва в комюникето си, че продължава стратегията си "да придобива и да управлява авоари само според законите и прилаганите предписания".


През март 2010 г. прокуратурата в Дюселдорф обяви, че е започнала разследване срещу 1100 клиенти на Credit Suisse, заподозрени, че мамят германските данъчни власти, и срещу сътрудници на швейцарската банка. Според тогавашни изявления на говорител на дюселдорфската прокуратура става дума за сметки в Credit Suisse на стойност 1.2 млрд. EUR. Говорителят не уточни какви са загубите за германската хазна. Над 3000 измамници вече се обявиха пред германските данъчни власти, отговаряйки на призива на германския финансов министър Волфганг Шойбле да направят това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK