Симеон Дянков: Икономическият ръст в България през 2011 г. ще бъде 3-4%

Икономическият ръст в България през 2011 г. ще бъде 3-4%, а не очакваните 5%, ако през третото и четвъртото тримесечие в западна Европа има забавяне. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за сутрешния блок на БНТ. Тази своя теза той изказва не за първи път. Преди няколко седмици Дянков заяви, че ръстът на БВП у нас ще се забави заради ниските темпове на растеж на икономиката в цяла Европа.


Рецесията в балканската държава води до забавяне на западните икономики, което, на свой ред, оказва негативно влияние върху България, подчерта той.По думите му през 2012 г. ще има възможност за увеличаване на доходите, но не на всички, а на най-ниските. С 15% ще бъде увеличен бюджета на Министерство на културата. От сектор "Сигурност" ще бъдат "дръпнат" пари, които ще влезнат в социалната сфера, потвърди Дянков, като коментира, че сигурността на една страна се крепи не на това колко хора се подслушват, а на това каква част от гражданите имат стабилна работа.Според министър Дянков Националната агенция за приходите (НАП) едва ли ще може да навакса дефицита от 250-300 млн. лева, който се е отворил в Националния осигурителен институт (НОИ). За сметка на това, в последните месеци митниците преизпълнявали приходите си с 50 млн. лв. на месец.


България, заедно с Австрия и Германия, е настоявала за по-твърд подход към Гърция на срещата на финансовите министри във Вроцлав. Това съобщи още финансовият министър.  Дянков смята, че Атина няма да успее да изплати главницата по дълговете си и се обяви за частично преструктуриране на гръцкия дълг. Проблемите на Гърция са и проблеми на френските банки, които са кредитирали Атина, както са и политически проблем за Париж, коментира министърът. Според него решението за гръцката криза се отлага и заради предстоящите през 2012 г. президентски избори във Франция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK