Поскъпването на природния газ можело да бъде и под 8.6%

Увеличението на природния газ може да е под обявените преди 2 дни 8.6% от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обяви днес председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев, след проведен Консултативен съвет, на който се обсъждаше поскъпването на синьото гориво. В съвета участие вземат ДКЕВР, представители на бизнеса, синдикати, икономическото министерство и граждански организации. Въпреки, че не коментира колко по-малко от 8.6% може да е увеличението, шефът на ДКЕВР обеща това да стане ясно във вторник, след провеждането на обществено обсъждане.


По думите на Семерджиев, цените на горивата като обективна причина за поскъпване на газа, имат принос не по-малък от 10% и всяко намаление под този процент ще е в резултат на търсенето на резерви. Работим по всички параметри, свързани с доставките на "Булгаргаз", търсим резерви и по отношение на цената на газа от местния добив", коментира Семерджиев. Все пак според него това увеличение трябва да осигури приходи на компаниите, които купуват този природен газ - "Булгаргаз" и топлофикационните дружества. 


Шефът на комисията каза, че бизнесът не е съгласен с това увеличение, защото то ще създаде напрежение. "Ние споделяме с тях че е необходимо да се търсят всички резерви, за да се направи възможно въпросното увеличение да бъде малко, така че да не възпрепятства производствените процеси". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK