Белгия залага на еко електроцентрали

Белгийското дружество "Електрабел" планира построяването на шест до осем нови електроцентрали до 2018 г., съобщава белгийския вестник "Соар", цитиран от БТА. Очаква се тези нови мощности, които ще работят с биомаса и дървени палети, да струват общо 3 млрд. EUR. Според публикацията така страната ще отговори на изискването до 2020 г. да произвежда 20 процента от електроенергията от възобновяеми източници. Горивото за централите ще бъде внасяно от Канада.


Сред основните предимства на тази форма на добив на енергия е намаляването на зависимостта от привършващите изкопаеми енергоносители, каквито са въглищата. Друго преимущество е, че при използването на биомаса се намаляват количествата на отделяните вредни газове в атмосферата. В информацията се посочва, че това гориво осигурява по-голяма производителност на ток, в сравнение с добива на енергия от вятъра и слънцето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK