ТЕЦ-овете ще съхраняват парниковите си емисии под земята

И в България ще е възможен строежът на складове за въгледорен двуокис след приетия днес Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недраВ България вече ще може да се строят складове за съхранение на въглероден двуокис. В тях топлоелектроцентралите ще могат да вкарват отделяните при работата им парникови газове, вместо да ги изхвърлят в атмосферата и да плащат за замърсяването на околната среда, пише Медиапул. Това е възможно след като правителството прие проект на Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра.


В него са включени европейските изисквания и се отваря път за инвестиции от световните енергийни компании, които вече разработват технологии за улавяне и складиране под земята на въглеродните газове. Държавата ще регламентира териториите, които може да се проучва дали са подходящи за изграждането на въпросните складове. Забрана за такива ще има във водните стълбове на морето и на самото морското дъно. В подходящи скални образования в континенталния шелф на страната обаче, ще е позволено.Желаещите да търсят подходящи места за строежа на сскладовете ще трябва да заявят интерес за проучване, да се проведе конкурс от МС, който да се обяви и в Евросъюза, и да се изберат компаниите, които ще получат разрешителни за търсене и проучване. Те съответно ще имат право да изследват не повече от 5 хил. кв. км на сушата и до 20 хил. кв. км в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море.При установяване на такива възможни места инвеститорът ще трябва да поиска разрешително и за съхранение на въглеродния двуокис, да изгради склада и преносната мрежа от тръбопроводи, по която парниковият газ ще постъпва в съоръжението за инжектиране в земните недра. Разрешителното за съхранение ще е за тридесет години и ще се издава след оценка за въздействие върху околната среда на технологията за съхранение на СО2 според местоположението й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK