И Финландия се обяви официално против приемането ни в Шенген

Според дипломати Франция, Германия и Холандия не са приели предложението на Полша за поетапното приемане на България и Румъния в зоната за свободно пътуванеСлед Холандия и Финландия се обяви официално, че е против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това става ден преди да бъде направен решаващият вот, след който ще стане ясно дали двете държави ще се присъединят към зоната за свободно пътуване. Подобно на Холандия и финландската позиция е повлияна от вътрешната политика. Решението на Финландия е повлияно и от масивното холандско лобиране, целящо да се избегне изолацията на страната сред останалите членове на европейския блок, пише агенция Profit.


Преди седмица Холандия обяви, че ще наложи вето на присъединяването на България и Румъния. В отговор на това външният министър Николай Младенов заяви, че страната ни ще преосмисли подкрепата си за бъдещите промени в шенгенското законодателство. Румъния пък направи символичен протест като спря на границата си с Унгария тирове с холандски лалета.


Полското председателство на ЕС предложи вчера компромисен вариант, който предвижда присъединяване на два етапа - отваряне на въздушните и морските граници от 1 октомври и цялостно премахване на граничния контрол най-рано през юли 2012 г. Според европейски дипломати обаче, Франция, Германия и Холандия не са приели този вариант.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK