Дълговата криза е струвала на банките в еврозоната 200 млрд. EUR

Кризата с дълговете в еврозоната е струвала 200 млрд. EUR за банките в ЕС според доклад на Международния валутен фонд. Това е първата оценка за прякото въздействие на кризата с дълговете върху банките в от началото на миналата година, предаде БТА. Средствата от началото на бюджетната криза в Гърция през 2009 г. досега са похарчени за покриването на неочаквано големия риск от неплатежоспособност по заемите за страни като Гърция, Ирландия и Португалия. Те получиха финансова помощ от ЕС и МВФ.


Авторите на доклада предупреждават, че възобновяването на проблемите между банковия сектор и реалната икономика може да застраши еврозоната. Според тях банките в някои страни вече са загубили достъп до пазарите на частно финансиране. Това увеличава шанса за по-ниска платежоспособност,  съкращаване на кредитирането и забавяне на икономическия растеж. Еспертите предлагат проблемът да се разреши, като се предприемат  "мерки за ликвидиране на източниците на риска" и се създаде "действена стратегия за бюджетна консолидация".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK