Енергийното потребление в развиващия се свят ще се удвои до 2035 г

С 53% се очаква да скочи глобалното потребление на енергия до 2035 г., съобщава Инвестор, циритайки  CNNMoney. Причината ще бъде засиленото търсене в страни като Индия и Китай. В момента енергийното потребление на общо всички развиващи се страни е малко по-голямо от това на развитите, се посочва в доклад на американската администрация за енергийна информация (EIA).


EIA е завишила слабо прогнозата си за ръста на енергийното потребление в развиващите се страни спрямо 2010 г., когато агенцията очакваше ръст от 49%. В съответствие с повишеното енергийно потребление ще има и скок на изхвърляните в атмосферата въглеродните емисии. До 2035 г. EIA очаква емисиите на въглероден диоксид да нараснат с 43%.


Според агенцията цената на петрола ще достигне 108 USD за барел до 2020 г. и 125 USD за барел до 2035 г. Миналата година EIA прогнозираше, че до 2035 г. цената на петрола  ще достигне 133 USD за барел. Прогнозата на агенцията не включва повишението на цените вследствие на нормалната инфлация. През 2035 г. фосилните горива ще продължат да доминират енергийния сектор, се казва в доклада, като възобновяемите енергийни източници ще задоволяват едва 14% от общото потребление.


Според агенцията през 2035 г. 29% от общото глобално потребление на енергия ще бъде задоволявано от петрол, 27% - от въглища, 23% - от природен газ, 14% - от възобновяеми енергийни източници и 7% - от ядрена енергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK