Частният сектор в еврозоната се сви за първи път от две години

Частният сектор в еврозоната през септември се сви за първи път от две години на фона на задълбочаващата се дългова криза и сътресенията на световните пазари, предаде Ройтерс, цитирайки оповестено днес проучване. Изследването отбелязва икономическата стагнация през текущото тримесечие и прогнозира, че кризата, която започна в Гърция, разпространи се до Ирландия и Португалия и сега застрашава Италия и Испания, в крайна сметка ще се отрази върху доверието и растежа.


"Възстановяването приключи, сега отчитаме свиване. Индексите, измерващи бъдещото развитие, сочат, че през идните месеци положението ще продължи да се влошава", посочва Крис Уилямсън, главен икономист на изследователската компания Маркит (Markit).


Индексът на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI) е понижил до 49,1 пункта през септември спрямо 51,5 пункта през август на фона на очакванията за равнище от 51,0 пункта. Индексът е под прага от 50 пункта, който разделя спад от растеж, за първи път от август 2009 година. Подобно е развитието и в промишления сектор, който допринесе силно за икономическото възстановяване на Европа. Индексът, измерващ тенденциите в промишлеността, се е понижил до най-ниското си ниво от две години - 48,4 пункта спрямо прогнозите за равнище от 48,5 пункта.


Новите поръчки пък са намалели за четвърти пореден месец и с най-бърз темп от май 2009 година. Индексът се е понижил до 44,8 пункта спрямо 46,0 пункта през август. Индексът на мениджърите по доставките, който отчита едновременно тенденциите в услугите и промишлеността и често се използва като индикатор на икономическото развитие, се е понижил от 50,7 пункта през август до 49,2 пункта, спадайки под прага от 50 пункта за първи път от юли 2009 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK