Брюксел не взе решение за присъединяването на България към Шенген 

Няма решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на заседанието на Съвета на министрите. Това обяви в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов цитиран от БНР.  Той уточни, че до 17 октомври се очакват допълнителни консултации за приемането на двете страни в пространство, като решението може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис.


Вицепремиерът цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии, а въпреки това не получават необходимата обща подкрепа за присъединяване към пространството.


Причината е известна - съпротивата на Холандия и Филандия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Двете държави смятат, че България и Румъния не са се справили с корупцията и организираната престъпност и за това към момента нямат място в шенгенската общност, въпреки че са изпълнили всички технически критерии. По-рано днес румънският президент Бъсеску призова Холандия "да не жертва политиката на укрепване на ЕС, за да удовлетвори исканията на ектремисти". Цветан Цветанов също наскоро коментира, че поицията на Холандия е придуктувана от вътрешен проблем - правителството е притиснато от антиемигрантски настроени партии, които обаче имат силни позиции във властта.
Самата Холандия обаче има съвсем друго обяснение за позицията си. Пред БНР холандският министър за имиграцията Херт Леерс отхвърли упреците, че Холандия прилага двойни стандарти и добавя нови критерии към вече имзпълнените технически изисквания. Той обясни така защо страната му на този етап не желае външните Шенгенски граници да бъдат поверени на България и Румъния:


"Представете си, че имате една врата с осем от най-добрите ключалки на света - но че пред нея стои някой, който пуска всички да влизат. Тогава имаме проблем. Така че - не само техническите изисквания са важни, но и изискванията за пълно прилагане на Шенгенското законодателство по отношение на борбата с корупцията и престъпността. Когато видим, че България и Румъния са постигналим осезаем и необратим напредък в тази област, веднага ще кажем "да" на присъединяването им".


Финландският вътрешен министър Пяйви Рясянен също потвърди отрицателната позиция на Хелзинки. "Нямаме пълно доверие в способността на тези страни да защитават външните граници на ЕС заради корупцията", посочи тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK