Второ обвинение срещу бившия хърватски премиер Иво Санадер

Бившият хърватски премиер Иво Санадер бе обвинен днес от хърватското правосъдие в получаването на подкуп на стойност десет милиона евро от унгарската петролна компания МОЛ, за да й осигури контрол над хърватската петролна компания ИНА, предадоха информационните агенции.


Хърватската служба за борба с корупцията и организираната престъпност /УСКОК/ съобщи, че в началото на 2008 г. Санадер, като премиер на Хърватия, постигнал споразумение "с високопоставен член на ръководството на МОЛ" срещу десет милиона евро да окаже ключово влияние за промяна на договора в ущърб на Хърватия. Става въпрос за промяна на съотношението между акционерите в ИНА така, че унгарският МОЛ да получи "преобладаващо влияние" в хърватската компания.


МОЛ, която категорично отрича да е плащала незаконно на хърватски политици, притежава 47,25 процента от акциите на ИНА. Хърватското правителство контролира 44,84 на сто, а осем процента са в ръцете на дребни акционери.


Бившият премиер бе обвинен по-рано и че като заместник министър на външните работи е приел подкуп от 480 000 евро, за да съдейства за отпускането на заем на Хърватия от австрийската банка Хипо Алпе Адриа през 1995 г. Санадер е най-високопоставеният държавен представител, койтоотговаря по обвинения за корупция откакто Хърватия обяви независимост от Югославия през 1991 г. Той се намира в затвора в Загреб, след като Австрия го екстрадира в началото на юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK