Световната търговска организация понижи прогнозата си за  глобалния стокообмен

Световната търговска организация (СТО) днес преразгледа към спад прогнозата си за растежа на глобалния стокообмен през 2011 година до 5,8 на сто спрямо очакваните досега 6,5 на сто, предадоха световните агенции. "Членките на СТО трябва да останат много внимателни. Сега не е време за солови акции. Сега е време да бъде укрепена и защитена световната търговска система, за да може тя да изпълнява изключително важната си мисия и в бъдеще", заяви генералният директор на СТО Паскал Лами, цитиран от Франс прес.


По-неблагоприятните предвиждания на СТО отчитат факта, че "стокообменът е нараснал по-бавно от очакваното през последните месеци, а прогнозите за световната икономика са все по-несигурни". Очаква се износът на развитите икономики да нарасне с 3,7 на сто, а не с 4,5 на сто, както се предвиждаше досега, а техният брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 1,5 на сто.Развиващите се икономики вероятно ще постигнат растеж на износа си с 8,5 на сто (вместо с 9,5 на сто), а техният БВП - с 5,9 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK