Moody''s намали рейтингите на осем гръцки банки и на Словения

Международната рейтингова агенция Moody's понижи с две степени кредитния рейтинг на осем гръцки банки, съобщават гръцките вестници. Сега EmporikiBank, дъщерна на фреската Credit Agricole има рейтинг B3. National Bank, EFG Eurobank, Alpha-Bank, Piräus Bank, Attica Bank и ATE (Аграрната банка) са понижени от B3  на Caa2. Тези банкови институции обаче отдавна нямат инвестиционен статус при Moody's, предаде Ройтерс. Според агенцията перспективите за гръцкия банков сектор остават негативни, което означава, че е възможно ново понижение на рейтинга.


Мудис понижи и кредитния рейтинг на Словения с една степен - от "Аа2" на "Аа3". Решението е взето, след като парламентът на страната гласува недоверие на правителството в деликатен момент за страната в икономически план. Мудис посочва в комюникето си "нарастващата опасност от необходимостта правителство да бъде принудено отново да се намеси в подкрепа на банковата система на страната", засегната от сегашната финансова криза.


Перспективите за растежа на словенската икономика в краткосрочна перспектива вероятно ще бъдат засенчени от очакваното затягане на кредитирането заради затрудненията на банковата система и от вероятното забавяне на растежа на износа заради забавянето на световната икономика, подчертава компанията, която само преди два дни си позволи да намали рейтинга на най-големите американски банки - Bank of America и Citigroup. Предположението, че правителството ще остави да фалира Bank of America, завличайки всички тези хора с нея- всяко пето домакинство, е напълно абсурдно. От Moody's трябва да са загубили акъла си, коментираха наблюдателите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK