Шойбле настоява банките да участват в спасяването на Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле защити на среща на топ банкери във Вашингтон участието на банките във втория план за подпомагане на Гърция, като подчерта, че от това зависи тяхната легитимност и тази на капитализма, съобщи БГНЕС.


Без значителен принос на финансовите институции легитимността на нашите западни капиталистически системи ще пострада и с нея - легитимността на техните финансови институции, посочи Шойбле в реч пред Международния финансов институт. Начинът, по който правителствата ще разпределят бремето на дълга между финансовите институции и гражданите, ще определи стабилността на финансовите пазари и легитимността на западните демокрации спрямо техните граждани в бъдеще, смята той.


Планът за спасяване на Гърция, който беше приет на 21 юли, предвижда участие на частни кредитори на страната, главно европейски банки. Това участие трябва да стане на основата на обмяна на облигации с отстъпка от 21% за банките и други частни инвеститори. Първоначално успехът на плана бе обвързан с участието на инвеститори, които държат до 90% от гръцкия дълг с падеж до края на 2020 г., т. е. главно гръцки, германски, френски и италиански банки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK