Китайците вече купуват злато от автомат

Потреблението на метала в страната расте като защита срещу високата инфлацияВ Пекин е монтиран първият в Китай автомат за продажба на злато, съобщиха официалните медии, цитирани от AFP. Китай е на второ място в света по потребление на скъпоценния метал.


Срещу пари в брой или кредитна карта купувачите получават от машината златни монети или кюлчета с различно тегло на пазарни цени. Най-големите предлагани кюлчета тежат по 2.5 кг и струват един милион юана (116 хил. EUR).


Собственици на автомата са пекинската Селскостопанска търговска банка и местно дружество за търговия със злато. Те планират да разположат и други машини на добре охранявани места.
Китайските потребители смятат, че инвестициите в злато са гаранция срещу инфлацията и така спестяванията им няма да се стопят заради поскъпването на живота, което е над 6% от 3 месеца насам.


Автомати за продажба на злато вече има в Европа, САЩ и Близкия изток.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK