Изкупуването на долари заплашва рублата

Нестабилното състояние на финансовите пазари подтиква руснаците да купуват валута. Най-търсената валута през последните две седмици е американският долар, предаде Reuters. Рязкото покачване на долара спрямо руската рубла я обезценява, подобно на случая през 2008 г. и началото на 2009 г. Според в. "Комерсант" увеличението от август насам е с близо 16%.


На 22 септември доларът се е търгувал за 32 рубли - най-високото равнище от 2009 г. насам. Според министерството на финансите в Русия нивото от 29 рубли за долар е нормално.


Увеличението на търсенето не се отразява толкова сериозно, колкото през края на 2008 г., когато изкупуването на чужда валута нараства в пъти заради финансовата криза. Според Кирил Гришанов от Промсвязбанк девалвацията от 2008-2009 г. руското население е била осъзната заплахата от кризата, сега спадът е прекалено рязък. Други анализатори смятат, че проблемът е много по-сериозен, посочвайи атаките на населението и бизнеса срещу рублата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK