Европа спешно увеличава кризисните фондове

Политиците от еврозоната, които през последните дни търпят критики заради неуспеха си да удържат европейската дългова криза, започнаха работа по спешни мерки, които трябва да предотвратят повече щети за световната икономика. След като от страна на САЩ, Китай и други страни беше заявено на европейските лидери, че трябва да се действа по-агресивно в отговор на кризата, те се фокусираха върху увеличаване на 440 милиардния Европейски фонд за финансова стабилност.


През почивните ни финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър коментира, че рисковете за Европа са огромни. "Заплахата от каскадни фалити и рухване на банки трябва да бъде премахната" зяви той в реч пред Международния валутен фонд. От самия МВФ изразиха мнение, че Европейската централна банка е единствения достатъчно голям играч, който може да "изплаши" финансовите пазари, които напоследък носят сериозни загуби на много членки на еврозоната. Въпреки това Германия и и много високопоставени служители от самата ЕЦБ са предпазливи относно идеята централната банка да намеси по-сериозно в подкрепа на Гърция и други закъсали държави. "Лавината от нови преложения, която ни залива всяка седмица изобщо не помага" коментира Евалд Новотни от управителния съвет на ЕЦБ.


От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разчита на подкрепа от Бундестага при гласуването за увеличаване на средствата за европейския фонд за финансова стабилност. "При дадената ситуация става дума за приемане на единственото възможно решение", каза Меркел в телевизионно интервю. Същевременно германският канцлер поиска в светлината на дълговата криза да бъдат затегнати изискванията към проблемните страни от еврозоната по стабилизирането на единната европейска валута. "Трябва да разработим проект за изменение към европейския договор, което да позволи да се предявяват искове към проблемните страни в европейския съд", заяви Меркел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK