ЕК започна консултация за намаляване на вредните газове

Консултацията ще продължи до 19 декември и ще обсъжда възможностите за ограничаване на флуорирани газове с 2/3 до 2030 г.Европейската комисия започна днес консултация за въвеждането на по-строги мерки в Европейския съюз за намаляване на  емисиите на флуорирани газове, предаде БТА. Това са газовете, които в особено голяма степен допринасят  за глобалното затопляне.


В приет днес доклад на комисията се посочва, че в дългосрочен план емисиите на тези газове ще запазят досегашното си равнище, въпреки че действащият регламент по въпроса дава значителни резултати. Докладът установява голям потенциал за по-нататъшно икономически ефективно намаляване на  емисиите на флуорирани газове. Има възможност тези газове да бъдат заменени с  алтернативи, които оказват по-малко неблагоприятно въздействие върху климата. ЕС може да намали емисията на вредните газове с две трети до 2030 г. "Явно е налице значителен потенциал за икономически ефективно намаляване на емисиите на флуорирани газове и след обществената консултация възнамерявам следващата година да предложа нови законодателни мерки", коментира европейският комисар по въпросите на климата Кони Хедегор.


Комсултацията ще продължи до 19 декември 2011 г. и е адресирана до всички заинтересовани страни. Обсъжданите възможности за намаляване на вредните емисии включват сключването на нови доброволни споразумения, забраната за нови продукти и оборудване, както и схема за постепенно изваждане на хидрофлуоровъглеводородите от пазара на ЕС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK