Световните пазари започнаха седмицата със спад

Повечето европейски акции отбелязаха спад, след като финансовите министри и централните банки принудиха европейските правителства да засилят опитите си да ограничат разпространението на европейската дългова криза. Спад имаше също в азиатските акции и щатските фючърси.


Тази сутрин на лондонската борса основният индекс Stoxx Europe 600 отчете спад от 0.1%. На всеки три акции само една отбелязваше растеж. Фючърсите в щатския индекс Standard & Poor's 500 се понижиха с 0.4%, а азиатския MSCI спадна с 2.6% до най-ниското си ниво от юли 2009 г. Пазарът продължава да е под натиска на европейските политици и анализаторите очакват напрежението да продължи през следващите седмици, докато не бъде открито решение на икономическите проблеми на Европа. Според канадската банка 1.3 трлн. USD са необходими за решаването на кризисната ситуация в Европа. В същото време през изминалата седмица пазарът е изгубил над 3.5 трлн. USD. А общият спад на Stoxx Europe 600 Index за годината става 6.1%.


Заради спекулациите, че дълговата криза ще доведе до спад в търсенето на суровини имаше спад и в стоковите индекси. Индескът S&P GSCI отбеляза най-ниското си ниво от десет месеца насам и цената на златото падна под 28 USD за тройунция за пръв път от февруари насам. В Лондон имаше спад в цената на медта за седми пореден ден. Акциите на един от най-големите търговци на стомана Kloeckner & Co. SE спаднаха с 8.3%, а прогнозите за резултатите на компанията до края на годината остават тревожни.Европейските банки обаче очакват да успеят да се справят с кризисната ситуация дори при евентуален фалит на Гърция. Акциите на BNP Paribas се покачиха с 2.5%, а на Societe Generale с 1.8%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK