Кредиторите правят нова инспекция на Атина

Мисия на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия и Европейската централна банка тази седмица се завръща в Атина, за да проучи перспективите във връзка с отпускането на поредния транш от заемите за Гърция, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА. Директорът на МВФ Кристин Лагард вчера се е срещнала във Вашингтон с гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос. Двамата са обсъдили условията за връщане на мисията на МВФ в Атина, която да направи поредната инспекция във връзка с изпълнението на гръцката антикризисна програма.


От заключенията на съвместната мисия на трите институции зависи отпускането на поредния транш от 8 млрд. EUR на Гърция в рамките на одобрената миналата година от международните кредитори първа програма на обща стойност 110 млрд. EUR. Без този транш Атина, чийто налични средства ще се изчерпат в средата на октомври, е застрашена от неплатежоспособност. След срещите с директора на МВФ Кристин Лагард и с председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише финансовият министър Евангелос Венизелос заяви, че е изключено излизане на Гърция от еврозоната и фалит на страната. Той каза още, че антикризисните мерки, предприети от правителството в Атина, са направили "добро впечатление" и са срещнали одобрението на фонда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK