БСК: Безработните и обезкуражените са нараснали със 71% за три години

Българската стопанска камара отчита постоянен ръст на контингента от безработни и обезкуражени да намерят работа хора, съобщава БТА. През второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2008 г. общият ръст на регистрираните безработни и обезкуражени е 71%, съобщи изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. През второто тримесечие на тази година спрямо второто тримесечие на 2008 г. регистрираните безработни нарастват с 85.1%, а обезкуражените - с 53.1 на сто. Голяма част от тези хора са с ниско образование и квалификация. Ръстът на този контингент от хора е потенциален източник на заетост в "сивия" сектор на икономиката от една страна, а от друга евентуална предпоставка за ръста на престъпността, отбелязват от БСК. По различни оценки сивият сектор у нас е с дял от 12 до 35%.


Сред предложенията за реформи на пазара на труда на камарата са: в рамките на шест месеца да се въведе електронното правителство, ускоряване на усвояването на средствата по оперативните програми и мониторинг на всеки проект, насърчаване на инвестициите в нови качествени работни места, постепенно конвергиране на пенсионната система на страната към пенсионните системи на другите европейски страни, както и структурата на българския бюджет да отговаря на тази на европейския. Друго предложение на камарата е договарянето на минималните осигурителни прагове по икономически дейности да се детайлизира според спецификата на икономическите сектори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK