Бизнес доверието в Германия продължава да пада

Бизнес доверието в Германия се срина още повече този месец, но далеч по-малко, отколкото през август, което показва, че икономическият растеж в най-голямата икономика в Европа все още има известна инерция, пише Financial times. Мюнхенския институт Ifo съобщи, че показателят "бизнес климат" е спаднал до 107.5 пункта през септември от 108.7 през миналия месец, което е най-ниското ниво от юни миналата година.


Същевременно обаче оценката на германския бизнес за текущото състояние остава непроменена. "Това показва, че германската икономика засега успява да се разграничи от политическите сътресения" коментира Ханс-Венер Син, президент на Ifo. Фактът, че индекса на Ifo не е падал рязко както през август, когато спада беше с 4 пункта, идва като облекчение за европейските политици, тъй като кризата с дълга в еврозоната продължава да ескалира.


Силният немски икономически растеж по-рано през годината даде тласък на региона като цяло. През второто тримесечие обаче се видя ясно изразено забавяне на икономиката,  до голяма степен като резултат от решението на страната за отказ от атомните централи след земетресението в Япония през март. "Засега германската икономика все още има застраховка срещу рецесия, изразяваща се в силния пазар на труда, укрешващо вътрешно търсене и и високо ниво на натрупани поръчки" коментира Карстен Бржешки, икономист в ING. "Въпреки това през последното тримесечие може да се стигне до групо събуждане" предупреждава той. Бундесбанк също предупреди за значителни рискове от влошаване през следващите месеци, като се очаква в най-добрия случай да се отбележи слаб растеж.


Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише сигнализира, че е възможно намаляване на основната лихва на заседанието на Утправителния съвет на банката на 6 октомври, което ще се проведе в Берлин. Лихвата беше вдигната от ЕЦБ до 1.5% през юли. Възможна мярка от страна на ЕЦБ е да намали лихвите по все по-големите суми, които банките депозират в нея. ЕЦБ би могла също така да вземемерки, за да увеличи допълнително ликвидността на банките в еврозоната - членовете на УС на банката са обсъждали публично повторно въвеждане на неограничени 12 месечни заеми, припомня Financial times.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK