Полицията действа некомпетентно в Катуница

Полицията действа некомпетентно в Катуница

©Господин Радулов, как оценявате действията на полицията в Катуница?


- Тотално неправилна тактика на управляващите операцията. В такива случаи това, което се прави още в самото начало, е да се контролират строго входно-изходните артерии. Слагат се постове, правят се дневници, записва се всеки, който влиза и излиза. А в случая, това го видяхме и по телевизията, цялата полиция се беше струпала пред къщата на Рашков и гледаха как хулиганите вандалстват. В този  момент, да, беше правилно да не се намесват, защото можеше да се стигне до употреба на оръжие и загинали. Но трябваше да се вземат мерки преди това, да блокират целия квартал. Когато хората вече се съберат, много трудно могат да бъдат изтласкани. Но тактически изначално операцията беше неправилна. Тези ултраси и други хора, които дойдоха, за тях имаше информация няколко часа преди това, че са се насочили към Катуница. За рокерите също се знаеше. Много некомпетентна работа. Шефовете на жандармерията принципно са кадърни хора. Не мога да си обясня защо постъпиха толкова некомпетентно.
Дали става дума само за некомпетентност, или има и умишлен елемент?


- Не мисля, че има умишлени действия. След събитията обикновено фактите започват да се изпълват с политически цели. Целият този конфликт съществува много отдавна. Аз лично от 5-6 години съм чувал за подобни безчинства, за саморазправи на така нареченото "царско" семейство. Това не са нови неща. Със сигурност сега случката ще се използва за политически цели, но за мен става дума за некомпетентно управление на силите и средствата на МВР.


В случая главният секретар на МВР обаче оправда събитията с тактиката на "контролирано насилие". Вътрешният министър го подкрепи.


- Не знам кой го измисли този термин "контролирано насилие", но той не значи нищо друго освен това, че полицаите са били безсилни да се справят със ситуацията. Няма такъв термин в техниката и технологията на противодействието на масовите безредици. Контролирано насилие значи, че полицията гледа как екстремисти бият и рушат собственост, без да правят нищо. Това е истината.


Конфликтите са от години. Разбрахме, че има десетки сигнали и преписки в МВР и прокуратурата, които са останали безрезултатни. Сегашните събития пряк резултат от несвършена работа ли са?


- Определено. Така е. Имало е подадени жалби  не само в Катуница, но и в Столипиново и на други места. Обикновено не се взимат мерки, това са случаи с неизвестен извършител и когато мине един определен срок, те отпадат като непотвърдени или нестигнали до извършител. Очевидно е, че има недъг. Трудно е да се прецени на какво ниво. Това, което се чува в момента, обаче е, че някои от т.нар. ромски барони са едни от спонсорите на МВР. Най-малкото са дарители на бензин. Има снизходително отношение спрямо някои техни своеволия и хората с право се дразнят.


Можеше ли случката да бъде пресечена в зародиш и как?


- Не само. Можеше да не се стигне изобщо до убийството, защото, доколкото знам, роднини на убитото момче още преди това са подали сигнал до МВР. Но не е било обърнато сериозно внимание, както по много подобни сигнали. Очевидно, че сигналната дейност в МВР не работи. Статистиката показва, че между 50 и 80% е латентната престъпност в България. Това са престъпления, за които се знае, но те не се завеждат и по тях не се работи. Случаят в Катуница е натрупване на точно този тип случаи.


Впоследствие имаше и хулигански нападения срещу джамия в Пловдив, опити за атаки в ромски махали и т.н. Как е редно да се действа в такава ситуация?


- Очевидно е за всички, че в момента има етническо напрежение. Полицията трябва да си знае мястото и ролята в такива случаи и да действа твърдо. Сега е времето да се действа аргументирано силно, за да се предотвратят случаи, които може да завършат и фатално. Най-вече полицията трябва да е сред хората. Но не е, защото една трета от работещите в МВР са чиновници. Крайно време е тази система да бъда оптимизирана и преструктурирана. Иначе ще си останем страната с най-много полицаи на глава от населението в Европа, но с най-ниска ефективност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK