Дълговата криза обезценява еврото

Общата европейска валута падна до десетилетно дъно спрямо йената и до най-ниската си стойност спрямо долара от осем месеца, докато европейските правителства търсят разрешение на дълговата криза и забавянето на икономиката в региона, съобщава Bloomberg. Еврото падна за шести път за последните седем дни спрямо японската валута, докато Гърция чака решението на кредиторите си за следващия транш от спасителните заеми. Доларът и йената поскъпнаха спрямо еврото и заради подготовката на Белгия за продажба на облигации на фона на опасенията, че дълговата криза в еврозоната ще оскъпи кредитирането.


"Дълговата криза причинява икономическо забавяне в Европа, което е основната причина за разпродаването на еврото"у коментира пред агенцията японски финансов анализатор. Йената и доларът са увеличили стойността си с над 3.3% през последната седмица. Въпреки опасенията от дълговата криза обаче, еврото остава над средната си стойност от въвеждането му преди 12 години, което показва, че чуждестранните търговци все пак виждат малък риск от колапс.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK